Болка во грбот: класификација, причини и фактори на ризик, преглед и третман на пациенти

Болка во грбот

Болката во грбот зазема водечка позиција меѓу сите синдроми на болка, се јавува кај 80-100% од луѓето и предизвикува долготрајна инвалидитет кај 4% од светската популација, е втора најчеста причина за привремена попреченост и петта најчеста причина за хоспитализација . Постојаната или често повторлива болка во грбот може да предизвика сериозно страдање на пациентите и значително да го намали квалитетот на животот.

Во оваа статија ќе ви кажеме кои болести и состојби можат да предизвикаат болки во грбот, како се прегледуваат пациентите со болка и каков третман може да ви препише лекар.


Класификација на болки во грбот

Од патофизиолошка гледна точка, се разликуваат ноцицептивни, невропатски и дисфункционални типови на болка. Ноцицептивната болка се јавува преку директно оштетување на ткивото и активирање на периферните рецептори за болка. Невропатската болка се развива кога има оштетување што влијае на соматосензорниот систем. Дисфункционалната болка се формира поради невродинамички нарушувања во централниот нервен систем. Како по правило, при преглед на пациенти со дисфункционална болка, не е можно да се идентификуваат органски болести кои би можеле да ја објаснат појавата на синдромот на болка. Покрај тоа, постои поврзана болка, чиј типичен пример е болката во грбот.

Во зависност од локацијата на синдромот на болка, постојат следниве видови на болки во грбот:

 • цервикалгија - болка во вратот;
 • цервикокранијалгија - болка во вратот што се шири кон главата;
 • цервикобрахиалгија - болка во вратот што зрачи на раката;
 • Торакалгија - болка во средината на грбот и градите;
 • лумбодија - болка во лумбалниот и/или лумбосакралниот регион;
 • лумбоишиалгија - болка во долниот дел на грбот што зрачи на ногата;
 • сакралгија - болка во сакралната област;
 • кокцидинија - болка во опашката коска.

Според текот на синдромот на болка, се разликуваат акутни (трае помалку од 4 недели), субакутни (4-12 недели) и хронични (повеќе од 12 недели). Кај повеќето пациенти кои бараат лекарска помош, болките во грбот се акутни, продолжуваат неколку дена и лесно се ублажуваат со нестероидни антиинфламаторни лекови и мускулни релаксанти. Кај околу една третина од пациентите, болката трае шест недели и станува постојана. Хроничноста на синдромот на болка може да доведе до појава на анксиозност и депресивни нарушувања кај пациентот, чувство на исчекување на болка, формирање на „однесување на болка" и раздразливост. Во овој поглед, транзицијата на болката во хронична форма бара поинаков пристап кон управувањето со пациентот, избор на посложени терапевтски режими вклучувајќи антидепресиви.

Во зависност од тоа кои структури на 'рбетот се вклучени во патолошкиот процес, во клиничката слика на болеста преовладуваат синдроми на компресија или рефлекс. Синдромите на компресија се развиваат кога изменетите структури на 'рбетниот столб ги компресираат корените, крвните садови или' рбетниот мозок. Рефлексните синдроми се јавуваат како резултат на иритација на различни структури на 'рбетот. Врз основа на локализацијата, се разликуваат вертеброгени синдроми на цервикалниот, торакалниот и лумбосакралниот 'рбет.

Причини за болки во грбот

Болката во грбот е чест симптом на многу ортопедски и невролошки патологии, некои болести на внатрешните органи, метаболички нарушувања и туморски процеси. Ајде внимателно да ги разгледаме најчестите причини за болки во грбот.

Дегенеративни заболувања на 'рбетот

Остеохондрозата на 'рбетот е една од најчестите причини за болка во грбот. Локализацијата на болката одговара на нивото на лезијата. Така, болката во вратот, понекогаш зрачи кон главата, укажува на патолошки промени во цервикалниот регион, болката во 'рбетот во средината на грбот укажува на оштетување на торакалниот регион, а во лумбалниот регион - проблеми во лумбосакралниот' рбет. Болката кај остеохондрозата е обично умерена, досадна, постојана или периодична, се интензивира по физичка активност и слабее при мирување. Од страв да не предизвикаат напад, пациентите полека и внимателно ја менуваат положбата на телото.

Со прогресија на патолошки промени, спиналната остеохондроза може да доведе до формирање на интервертебрална хернија, која се карактеризира со локална минлива досадна болка која се интензивира при физичка активност, долг престој во статична положба и исчезнува во лежечка положба. Постепено, болката станува постојана, комбинирана со силна мускулна напнатост; кај некои пациенти се јавува лумбаго и лумбоишиалгија - напади на акутна интензивна болка во лумбалниот регион и задниот дел на бутот.

Со дегенеративни промени во фасетните зглобови што ги поврзуваат артикуларните процеси на соседните пршлени, се развива спондилоартроза, која се манифестира како локална болка што се јавува за време на движењата и се смирува со одмор. Како што болеста напредува, пациентите развиваат утринска вкочанетост и постојана досадна болка во грбот во погодената област, која се зголемува со продолжено држење на телото.

Друга дегенеративна болест на 'рбетот што се јавува со досадна болна болка во грбот е спондилозата - хронична патологија која е придружена со дегенеративни промени во предните делови на интервертебралните дискови, калцификација на предниот надолжен лигамент и формирање на остеофити во предниот дел. и страничните делови на 'рбетот. Болката со спондилоза е локална по природа, се интензивира кон крајот на денот, на позадината на преоптоварување, хипотермија, ненадејни движења, понекогаш ноќе. Спондилозата се карактеризира со многу бавна прогресија; во отсуство на други болести на 'рбетот, клиничките манифестации може да не се влошат со децении.

Аномалии на 'рбетниот столб

Болката во грбот често се забележува со вродени аномалии на 'рбетот, понекогаш комбинирани со невролошки симптоми. Некои малформации на 'рбетниот столб се асимптоматски долго време и се манифестираат само во адолесценцијата или дури и во зрелоста. Болката во грбот може да се појави со следниве патологии:

 • Спина бифида.Затворената форма на патологијата се манифестира со умерена локална болка во лумбосакралниот регион, која често е придружена со сензорни и рефлексни нарушувања и мускулна хипотензија.
 • Сакрализација.Вродена аномалија на 'рбетот, во која петтиот лумбален пршлен целосно или делумно се спојува со сакрумот, е прилично честа појава и често е асимптоматска, но кај некои пациенти може да биде придружена со болка. На ран почеток (на возраст од околу 20 години), болката се јавува по прекумерна физичка активност, паѓање на нозе или скокање, зрачење на долните екстремитети, а понекогаш и во комбинација со парестезија. Карактеристично, болката се намалува при легнување и се засилува кога седите на пети, скокате или стоите. Доцниот почеток на синдромот на болка е предизвикан од секундарни промени во зглобовите и пршлените. Болката се појавува во средна или старост и обично е локализирана само во лумбалниот предел.
 • Лумбализација.Вродена аномалија, во која првиот сакрален пршлен е делумно или целосно одвоен од сакрумот и „се претвора" во дополнителен (шести) лумбален пршлен, е причината за посета на лекари во приближно 2% од сите случаи на болки во грбот. Знаците на патологија се појавуваат на млада возраст. Клиничката слика зависи од формата на лумбаризација. Во лумбалната форма, на пациентите им пречи болната болка во долниот дел на грбот и по должината на 'рбетот, што се олеснува со земање НСАИЛ. Карактеристична карактеристика на ишиатичната форма е зрачењето на болката на задникот и долните екстремитети. Во некои случаи, се открива повреда на чувствителноста на кожата во бутот и лумбалниот регион.
 • Пршлени во облик на клин.Пршлените во облик на клин се вродена, поретко стекната, аномалија која може да предизвика деформација на 'рбетниот столб и болки во грбот. Пациентите се жалат на зголемен замор при физичка активност, непријатност и болки во грбот. Во зависност од локацијата на патологијата, овие симптоми може да вклучуваат главоболки и отежнато дишење.

Стекнати деформитети на 'рбетот

Со мали деформитети во фазите I-II од патологијата, болката обично е отсутна. Како што напредува процесот, се јавува досадна или болна болка во грбот, која се интензивира на позадината на физичката активност и продолжената непријатна положба на телото. Синдром на болка е забележан со такви деформитети на 'рбетниот столб како патолошка кифоза и лордоза, сколиоза, кифосколиоза, болест Шеуерман-Мау. Непријатност и мала болка во грбот предизвикани од нефизиолошко држење и мускулна слабост, исто така, може да се забележат кај пациенти со лошо држење на телото.

Повреди на грбот

Трауматските повреди на 'рбетот и околните меки ткива се уште една честа причина за болки во грбот. Тежината на болката зависи од сериозноста на повредата:

 • Повреда.Кога ќе се појави модринка, болката во грбот е обично локална и умерена по природа, се смирува по неколку дена и целосно исчезнува 1-2 недели по повредата.
 • Трауматска спондилолистеза.Поместувањето на пршлените од трауматска природа најчесто се јавува во лумбалниот предел. Пациентите се жалат на умерена или интензивна болка во долниот дел на грбот, која зрачи до нозете. Палпацијата на спинозниот процес е болна, симптомот на аксијално оптоварување е позитивен.
 • Компресивна фрактура на 'рбетот.Повредата обично е предизвикана од скок или пад од височина. Трауматската повреда е придружена со остра болка, со фрактура на торакалниот 'рбет, силната болка во средината на грбот често се комбинира со отежнато дишење. Последователно, пациентот се жали на болка во проекцијата на оштетениот пршлен, понекогаш зрачи до абдоменот. Болката се намалува при лежење, се зголемува со кашлање, длабоко дишење, движења, како и стоење, седење и одење.

Остеопороза

Остеопорозата е патологија на коскеното ткиво, која е придружена со намалување на масата, намалување на силата и зголемување на кршливоста на коските. Во повеќето случаи, болеста е асимптоматска и се открива при рендгенски преглед. Сепак, некои пациенти со остеопороза може да почувствуваат мала болка во 'рбетот, најчесто во торакалниот и лумбалниот предел, која се интензивира со физичка активност. Понекогаш болките во грбот се комбинираат со болки во ребрата и зглобовите на колкот.

Воспалителни и заразни болести

Досадна болка и чувство на вкочанетост во долниот дел на грбот може да бидат првите знаци на анкилозен спондилитис, хронично воспалително заболување на 'рбетот и зглобовите. Карактеристична карактеристика на оваа патологија е појавата на болка во текот на ноќта, засилување наутро и намалување на нејзиниот интензитет по физичка активност или топол туш. Во текот на денот, болката се зголемува и при мирување и се намалува за време на физичка активност. Како што болеста напредува, болката постепено се шири низ 'рбетот, неговата подвижност е ограничена и се формира торакална кифоза.

Болката во грбот може да настане поради посттрауматски или постоперативен остеомиелитис - воспаление на коскената срцевина, кое ги зафаќа сите елементи на коската (периостиум, сунѓереста и компактна материја). Со вертебрален остеомиелитис, болката во 'рбетот обично има јасна локализација, е од интензивна пукачка природа, остро се интензивира при обид за движење и е комбинирана со хипертермија, слабост, треска и изразен локален едем.

Кога инфекцијата продира во субдуралниот простор на 'рбетниот мозок, може да се формира спинален епидурален апсцес, кој се манифестира како дифузна болка во грбот и зголемување на телесната температура до високи вредности. Пациентите доживуваат локална ригидност на 'рбетните мускули, болка при удар на спинозните процеси и позитивни симптоми на напнатост. Со зголемено воспаление, се забележува намалување на тетивните рефлекси, се јавува пареза, парализа и карлични нарушувања.

Инфективното воспаление на арахноидната мембрана на 'рбетниот мозок доведува до развој на' рбетниот арахноидитис, кој се манифестира со минлива болка во областа на инервација на нервните корени. Постепено, болката во 'рбетот станува постојана, потсетувајќи на клиничката слика на радикулитис, тие се придружени со сензорни нарушувања и моторни нарушувања, како и можно губење на контролата врз функционирањето на карличните органи.

Неоплазми на 'рбетот

Бенигните тумори на 'рбетниот столб често се асимптоматски или придружени со благи симптоми кои бавно напредуваат. Најчестите тумори на 'рбетот што се откриваат кај пациенти на која било возраст се хемангиомите. Во приближно 10-15% од случаите, тие се придружени со локална болна болка во грбот, која се зголемува по физичка активност и ноќе. Причината за развој на болка кај 'рбетниот хемангиом е иритација на рецепторите за болка на надкостницата и задниот надолжен лигамент.

Меѓу малигните тумори на 'рбетниот столб, најчесто се дијагностицира спинален сарком. Во почетната фаза, болеста се карактеризира со блага или умерена интермитентна болка, влошена ноќе. Интензитетот на болката брзо се зголемува. Во зависност од локацијата на туморот, пациентите чувствуваат болка во рацете, нозете и внатрешните органи.

Болката во 'рбетот исто така може да биде знак на метастази на неоплазми на внатрешните органи. Во почетокот, болката е локална, досадна, болна, потсетува на клиничката слика на остеохондрозата, но брзо напредува, станува постојана и во зависност од локацијата може да зрачи на рацете или нозете.

Фактори на ризик за развој на болки во грбот

Факторите кои можат да предизвикаат појава на болки во грбот може да се поделат на поправливи и непоправливи (наследност, возраст, пол). Прилагодливи фактори вклучуваат:

 • професионален(трудот поврзан со кревање тешки предмети, статички оптоварувања на 'рбетот, монотон физички труд, вклучувајќи често свиткување напред и вртење на телото, работа придружена со процеси на вибрации);
 • психосоцијални(мускулен дистрес предизвикан од престој во услови на акутен и/или хроничен стрес);
 • индивидуални физички и соматски карактеристики(сколиоза, кифоза и други деформитети на 'рбетот, слаб мускулен корсет, монотони стереотипни движења);
 • Лоша исхрана и гастроинтестинални заболувања(нелапсорпција на витамините Б, консумирање на храна со голема количина пурински бази, вишок телесна тежина);
 • лоши навики(пушење, злоупотреба на алкохол).

Овие фактори на ризик се доста чести, но може да се елиминираат или ограничат со времетраењето на изложеноста. Наспроти позадината на таквите предиспонирачки фактори, хипотермија, незгодно движење или акутна стресна ситуација се доволни за да се формира синдром на болка.

Испитување на пациенти со болки во грбот

Главните задачи на неврологот при испитување на пациент со акутна или хронична болка во грбот се да воспостави точна локална дијагноза и етиологија на синдромот на болка. На првичниот состанок, лекарот разговара со пациентот, откривајќи ги сите околности околу појавата на болка.

Земање историја

Иако пациентите различно ја опишуваат болката, внимателната историја може да сугерира патофизиолошки механизми кои лежат во основата на синдромот на болка.

Така, развојот на акутна болка со јасна локализација, која добро се ублажува со земање аналгетици и не е придружена со повреда на чувствителноста на површината, е карактеристична за синдромите на ноцицептивна болка поврзани со оштетување на зглобовите на 'рбетот, лигаментите и мускулите. Болката со горење, пукање која зрачи до екстремитетите и е придружена со сензорни нарушувања може да биде предизвикана од компресивна радикулопатија.

Болката поврзана со оштетување на внатрешните органи често нема јасна локализација, може да биде придружена со гадење, промена на бојата на кожата, прекумерно потење, често е спазматичен по природа и зрачи на спротивната половина од телото.

Треба да се напомене дека болката во долниот дел на грбот без зрачење на екстремитетот кај пациенти под 50-годишна возраст (во отсуство на историја на малигна неоплазма, клинички знаци на системско заболување и невролошки дефицит) со веројатност до 99% е предизвикани од мускулно-скелетни нарушувања, на пример, синдром на миофасцијална болка или болки во зглобовите - дисфункција на лигаментите.

Сепак, дури и при првиот преглед на пациентот, лекарот обрнува внимание на знаците кои укажуваат дека болката во грбот може да биде симптом на посериозна патологија. Така, присуството на треска, локална болка и зголемување на локалната температура во паравертебралниот регион може да укаже на заразна лезија на 'рбетот, губење на тежината без причина, историја на малигни тумори, упорност на болка во мирување - малигна неоплазма на' рбетниот столб. колона, истовремен увеитис и артралгија - спондилоартритис.

Испитување на пациентот

Физичкиот преглед за болки во грбот во повеќето случаи овозможува да се утврди изворот и патогенезата на синдромот на болка, да се предложи или прецизно да се одреди природата на основниот патолошки процес.

За време на невролошки преглед, лекарот обрнува внимание на држењето на телото, држењето и одењето на пациентот, проверува дали има контрактури, деформитети и асиметрии на екстремитетите, ја проценува состојбата на 'рбетниот столб, го разјаснува присуството и природата на моторните нарушувања, сензорните и трофичните нарушувања и промени во тетивните рефлекси. Врз основа на податоците од анкетата и резултатите од испитувањето, неврологот пропишува дополнителни тестови за пациентот.

Лабораториска и инструментална дијагностика

Лабораториските и инструменталните методи на истражување помагаат да се спроведе диференцијална дијагноза, да се потврди или побие сомнителната дијагноза.

При преглед на пациенти со болки во грбот, информативна е рендген-спондилографија со функционални тестови, компјутерска томографија и магнетна резонанца. За акутна болка во грбот, на пациентите им се советува да вршат општи и биохемиски тестови на крвта и уринарни тестови.

Во некои случаи, методите на невровизуелизација како што се компјутерската томографија и магнетната резонанца доаѓаат до израз. Сцинтиграфијата со радиоизотоп се користи за дијагностицирање локални воспалителни или метастатски процеси. Дијагнозата на остеопорозата се заснова на дензитометрија. За да се одреди нивото на оштетување на структурите на 'рбетниот мозок и периферниот нервен систем, вклучително и да се разјасни природата на радикулопатија, се врши електронеуромиографија.

Третман на болки во грбот

Главните цели на лекувањето на пациентите со болки во грбот се да се ублажи болката, да се спречи болеста да стане хронична, да се обезбедат услови за целосен тек на мерки за рехабилитација и да се спречи релапс на егзацербации.

Основата на конзервативниот третман на синдромот на болка се состои од нестероидни антиинфламаторни лекови, мускулни релаксанти, антидепресиви, невротропни витамини и некои други методи без лекови, кои главно влијаат на ноцицептивната компонента на болката, вклучувајќи масажа, терапевтски вежби, мануелна терапија.

За време на акутниот период, прекумерната физичка активност е исклучена, но наместо долгорочен одмор во кревет, на таквите пациенти им се покажува рано враќање на вообичаеното ниво на активност со цел да се спречи формирање на синдром на хронична болка. Во првите три дена се препорачува строга имобилизација. За акутна болка во долниот дел на грбот, се користи појас за фиксација, за болка во вратот се користи цервикална јака. Сепак, не се препорачува долготрајна фиксација на цервикалниот или лумбалниот 'рбет, освен во одбрани случаи, како што е фрактура на пршлените или присуство на лумбална спондилолистеза.

Со регресија на синдромот на болка, на пациентите им се препишуваат физиотерапевтски процедури: се препорачува ултразвук, магнетна терапија, електростимулација, рефлексологија, вежбање терапија и масажа, а според индикации се изведува мануелна терапија.

Во случај на вертебрална нестабилност, компресија на 'рбетниот столб, интервертебрална хернија или неоплазми, на пациентот може да му се препорача хируршки третман. Видот и обемот на хируршката интервенција се избираат поединечно од лекарот што посетува или медицинскиот совет. По операцијата се користат антибактериски и аналгетски средства, невротропни витамини и други лекови, а се спроведуваат мерки за рехабилитација, вклучувајќи физиотерапевтски техники, масажа и физикална терапија.